Економска школа

Почетак » О нама » Историјат

Историјат

image126

Економска школа у Куршумлији отворена је 20.септембра 1954. године на захтев Народног одбора Косаничког среза. Са радом је почела у просторијама Основне школе „Дринка Павловић“. Те године је у први разред уписано 180 ученика из читавог топличког краја. Овој генерацији знања је преносило 14 професора и наставника.

Од школске 1963/64. године Економска школа у Куршумлији рад наставља у новоизграђеној згради у Карађорђевој улици бр. 2, где се налази и данас. Kао средња стручна школа наставља образовање младих прво у оквиру једног подручја рада – економија, право и администрација, а касније и другог – трговина, туризам и угоститељство.

У протеклих педесетак година у овој школи је матурирало више од 7.000 ученика разних струка: економске, комерцијалне,  правне, туристичке, угоститељске, трговачке.

У складу са друштвеним променама мењао се и план и програм образовања у школи. Те промене су захтевале осавремењивање наставе, простора где се изводила настава и наставних средстава, тако да у школи данас постоје мултимедијална учионица, два кабинета рачунарства и информатике, два кабинета савремене пословне кореспонденције, кабинети куварства, услуживања, трговинског пословања. Мултимедијална учионица је опремљена компјутерима, скенером и пројектором. Кабинети рачунарства и информатике и савремене пословне коресподенције су у потпуности опремљени рачунарима. Школску зграду од преко 4.000 метара квадратних чине и 20 учионица опште намене, сала за физичко васпитање, библиотека са књижним фондом од 11.000 наслова, наставничка канцеларија и остале просторије. Школско двориште има две целине: прву чине стаза од улаза школе и лепо уређен парк, а друга целина је школски полигон са свлачионицама и трибином.

Школа има дугу традицију учешћа на такмичењима на свим нивоима и то: из стручних економских предмета, такмичења рецитатора, литерата, страних језика, историје. Ученици угоститељског подручја рада су стални учесници такмичења и сусрета школа и угоститељских радника.

Дан школе се обележава 20. септембра пригодним програмом и том приликом ученици уз помоћ професора организују турнире, квизове, изложбе својих радова.

Многи бивши ученици наше школе су данас угледни интелектуалци и стручњаци. Већина њих имају иза себе велики број књига, уџбеника и студија. Навешћемо само неке од њих: Јован Милановић, генерал у пензији, дугогодишњи војни аташе у Алжиру и Бриселу; проф.др Живота Ристић, афирмисани финансијски стручњак и банкар, аутор извесног броја важних књига, стручна знања је стицао у СР Немачкој; проф.др Драгић Стојадиновић, редовни професор Пољопривредног факултета у Београду и Економског факултета у Косовској Митровици, докторску дисертацију припремао на МГУ у Москви, објавио је петнаест књига из економије, а под псеудонимом Небојша Топлички објавио је четири збирке песама, од којих су две намењене деци; Божидар Кешељевић, сликар; проф.др Милорад Божић, професор Правног факултета у Нишу; Александар Секуловић, адвокат, бивши дипломата СРЈ; Стефановић Хранислав, генерал у пензији; проф.др Живорад Глигоријевић, професор Економског факултета у Нишу; доц.др Тадија Ђукић, професор Економског факултета у Нишу; доц.др Биљана Поповић, професор Економског факултета у Нишу; проф.др Љиља Антић (рођ. Поповић), професор Економског факултета у Нишу; проф.др Весна Секуловић (рођ. Јаблановић), професор Економског факултета у Нишу; проф.др Ивана Симић, професор Економског факултета у Нишу; Брана Миливојевић, најбољи рукометаш Школе, истакнути првотимац “Железничара” из Ниша и “Црвене Звезде” из Београда и многи други.

Економска школа данас има 15 одељењa и 377 ученика који се образују за економске техничаре, кулинарске техничаре, конобаре, куваре. Наставу изводи 37 наставника са вискоком стручном спремом, 5 са вишом и 2 наставника практичне наставе.

Школа је била домаћин више школских такмичења на општинском и окружном нивоу, као и домаћин републичког такмичења 2000. године из монетарне економије и банкарства. На овом такмичењу су учествовале скоро све економске школе из Србије.

Наша школа се налази у малом месту, али је значај њеног постојања велики. У својој дугој традицији у ни мало лакој мисији образовања и васпитања младих људи, Економска школа је нашла сввоје место не само у топличком крају, него и у читавој земљи. У прилог гоме говори нам податак да и данас уписујемо ученике из Прокупља, Блаца, Житорађе, Дољевца, Ниша, Крушевца, Бруса и многих других места. У другим школама сво радо виђени гости, али се увек трудимо да будемо још бољи домаћини. Са осмехом на лицу дочекујемо колеге и ученике из других школа, родитеље, пријатеље, као и бивше ученике. Ми смо школа отвореног срца!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s